Get Adobe Flash player

 Magyarországi partnert keresünk

a lehetséges alkalmazási területekkel!

 

Intelligent Signal Simulator 

Az Intelligens Elektronikus Jelszimulátor termékünk olyan többcsatornás digitális jelgenerátor, amely beépített intelligenciájával, pontos időzítéssel korlátlan méretű digitális jelsorozatot képes kiadni. A jelszimulátor készülék jeleket tud küldeni különféle mérőrendszerek valósidejű teszteléséhez széles alkalmazási területen, a nukleáris adatgyűjtéstől a radarokig. 

Az ábrán egy 5 kimeneti csatornás LisSIM-361 típusú egység látható: 

 

 

Egyre nagyobb a jelentősége annak, hogy egyes berendezéseket, jelfeldolgozó-adatgyűjtő rendszereket az éles helyzetben való felhasználásuk előtt részletes tesztnek lehessen alávetni. A régi jelgenerátorok, de mostani, drága „delay generator” készülékek sem képesek kellően komplex jelek kiadására, ami a ritka vagy csak statisztikailag előforduló hibák feltárásához kell. Ezért van jelentősége annak, hogy a jelszimulátorunk hosszú távon – akár órákig – képes pontos időzítésű, egymástól akár 1-2 nanosec pontossággal meghatározott időfutású jeleket több csatornán kiadni. 

Alkalmazási példa: 

Kutatóreaktorokban neutronszórási vizsgálatok adatgyűjtő-feldolgozó rendszereinek szokásos tesztjeit csak akkor tudják végezni, ha a kutatóreaktor üzemel és a neutronvezető, detektor, vizsgálati minta, jelkondicionáló elektronika mind a helyén van, hibátlanul működik. Jelentős előrelépés lehet, ha az éles mérések üzemszüneteiben az intelligens jelszimulátorból származó elektronikus jelekkel tudják a jelfeldolgozó, adatgyűjtő és adatfeldolgozó rendszereiket tesztelni vagy azt oktatásban, tréningekben alkalmazni. 

Az ábrán a LisSIM-361 intelligens jelszimulátor (jobbról) 5 csatornán ad valós idejű jeleket egy Time-to-Digital Converter jelfeldolgozó és adatgyűjtő egység (balról) bemeneteire. Mind a jelszimulátor vezérlése, mind a Time-to-Digital Converter egység kimenetinek kiolvasása Gigabit Ethernet csatlakozással történik egy külső számítógép egység felől: 

 

 

A nukleáris méréstechnikában, ahol a mérésekből jellemzően egy vagy két dimenziós spektrumok állnak elő, a jelszimulátor alkalmazásával mesterséges – azaz valós körülmények között nem előálló - eloszlások is előállíthatók. Erre példa a jelszimulátorunkkal előállított olyan 2D spektrum, amely cégünk logóját utánozza: 

 

  

A készülékcsalád fő műszaki adatai: 

  • Méret: 180 x 150 x 110 mm
  • Kimeneti digitális csatornák száma: 5-8-16
  • Kimeneti digitális szintek: TTL (0V - +5V vagy kisebb) vagy NIM (0- -1V)
  • Időfelbontás: 1.25 ns
  • Kimeneti jelszint változásainak maximális száma: korlátlan 
  • Vezérlési bemenet (bemenő adatfolyam): Gigabit Ethernet
  • Vezérlő adatforrás: PC szoftverből (Windows 7 vagy újabb operációs rendszerből) 
     

------------------------------------------------------------------------------

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


Támogatási szerződés száma: KMOP-1.1.4-11/B-2011-0302