Rezgésmérés

Telepített motorok, áttételek, kompresszorok folyamatos 7/24 működése nehezen biztosítható tervszerű karbantartás nélkül. Csakhogy nem gazdaságos idő előtt cserélni csapágyat, alkatrészt, csak azért, mert talán már lejárt az ideje. Ha viszont hagyjuk tovább futni, akkor a meghibásodás váratlanul jöhet el, akkor, amikor nem készültünk fel rá és a működés kiesése még nagyobb kárt tud okozni.

A jó kompromisszum a mozgó, rezgő alkatrészek rezgésének mérése – nem túl gyakran, talán öt-tíz percenként, de folyamatosan, éjjel-nappal. Ehhez érzékelő kell, ami villamos jelet ad a rezgésállapotról. Érzékelőt a kritikus helyekre kellően sűrűen telepíteni még csak lehet, de a kábelezés a kész üzemcsarnokban meglepően nagy mértékben drágítja meg és teszi kényelmetlenné ilyenek telepítését. A mérendő eszközök felületei ráadásul elég melegek általában – ahol motorteljesítmény, forgás, mozgás van, ott meleg is van -, amiket a kis akkumulátorok, elemek nem éppen kedvelnek.

Az optimális megoldáshoz két dolog kell egyszerre:

  • Az eszközöket sem kábelen át, sem akkumulátorral ne tápláljuk, hanem ott helyben a környezetből nyerjünk ki annyi csekély elektromos teljesítményt, hogy legalább szakaszos – például öt-tízperces időközönként néhány másodperces működét tudjunk niztosítani a mérőegységnek. Az energiaforrások éppen a helyi rezgések vagy a melegebb-hidegebb felületek lehetnek. Bővebben erről IDE KATTINTVA.
  • A mért adatokat ne elektromos kábellel vezessük el, hanem rádiós jelként továbbítsuk. Bőven erről pedig IDE KATTINTVA.

Az ANTE Kft ilyen “energia-aratásos” rezgést érzékelő elektronika és rádiós jeltovábbító család fejlesztését végzezte el.